Denny's restaurantsDe Amerikaanse keten

Ben je al eens in Amerika geweest? Dan zul je ongetwijfeld bekend zijn met de ’Denny’s’. Amerika heeft veel ketens. En één van deze ketens heeft de naam Denny’s. We hebben het hier over een restaurantketen. Maar waarom maak je een heel item over specifiek deze restaurantketen? Eigenlijk omdat ik het typisch Amerikaans vind. En ik het al mis op mijn weg terug naar Europa.

Steeds meer Amerikaanse ketens kun je inmiddels vinden in Europa. Denk hierbij aan de McDonald’s, Burger King, KFC, Five Guys, Taco Bell, Starbucks, Dunkin’ Donuts en al dat soort zakelijk geweld. 

Maar er ontbreekt echter een heel belangrijke in mijn beleving: de Denny’s. Het restaurant waar ik tegenwoordig tijdens elke Amerika vakantie wel een keer heen MOET. Ik ontkom er niet aan. Ik kan de drang niet weerstaan...

"Table or Booth?"

Maar waarom dan niet? Het eten is totaal geen haute cuisine of zo. Maar de sfeer bepaalt hier voor mij alles. Over het algemeen is de bediening zeer vriendelijk, het eten is goed, je hebt er voor ieder wat wils en bovenal: het is betaalbaar. Daarnaast vind ik de sfeer zo heerlijk Amerikaans. 

Als je binnenkomt wordt er gevraagd of je aan een tafel wilt zitten of in de ’booth’. En die booth maakt het nou net zo leuk. Een soort rondzit die je kent vanuit de film. Roodgekleurde lederen banken rondom een tafel. Ik hou ervan! Wat kan ik daar van genieten. Amerikaanser gaat het niet worden. Heb je een keuze gemaakt, wordt je door de serveerster naar je plekje geleid. 

Menu

Je kunt bij de Denny’s elke maaltijd tot je nemen. Ontbijt, lunch en diner. Ze hebben het allemaal. Het ontbijt is typisch Amerikaans, waarbij je aan meer dan genoeg calorieën kunt komen. Eieren, pancakes, worstjes, bacon, Hash Browns, hamburgers… You name it.

Op de menukaart vind je keuze genoeg. Van Spaghetti Meatballs tot aan de heerlijke Sirloin Steak. Maar dus ook gewoon hamburgers, salades en kipschnitzels. Ik ben zelf een enorme fan van de Hash Browns als bijgerecht, een soort van geraspte aardappel met een heerlijk krokant korstje. Even geen frietjes… Maar uiteraard hebben ze die daar ook.

En wat te denken van het Garlic Bread! Deze knoflook broodjes zijn fantastisch… Minder goed voor de romantische momenten, maar verder de moeite meer dan waard.

 

Lekker bakkie koffie

Weet je wat ik overigens ook erg leuk vind? En noem me lichtelijk gek, maar ik kan genieten van een vers potje koffie in de ochtend, dat je zelf in kunt schenken. Daar word ik nou gelukkig van. En ik ben ook dol op melk in mijn koffie. En daar hebben ze koffiemelk met vanillesmaak! Dan kun je me wegdragen. Dat geeft zo’n lekkere smaak aan je koffie. Ik geef toe, je moet ervan houden, maar ik hoef vast niet uit te leggen dat ik dat doe!

 

Bij de Denny’s word je aan tafel geholpen door een over het algemeen zeer vriendelijke serveerster. Het meest makkelijk is om aan het einde van je avontuur naar de kassa te lopen en daar af te rekenen. Ben je tevreden? Vergeet dan niet een fooitje achter te laten. Zoals dat in Amerika heel gewoon is.

Herkenbaarheid

Een groot voordeel van een keten is vaak de herkenbaarheid. Je weet wat je krijgt en je weet vaak ook al hoe het smaakt. Iets dat overigens niet ALTIJD even fijn is natuurlijk… ;)

Een merk herken je daarnaast ook aan het logo of de layout. En dat is bij Denny’s niet anders. Ik herken de Denny’s vaak al van kilometers afstand. Het gele logo in de vorm van een uitgerekte zeshoek, met daarin de rode letters maakt het voor mij een sterk herkenbaar geheel. 

 

Geschiedenis

De Denny’s zag in 1953 het levenslicht. Als restaurant? Nee hoor. Het was een heuse donut winkel en Denny’s werd nog geschreven als Danny’s. Met een A dus. Harold Butler en Richard Jezak waren samen verantwoordelijk voor de eerste winkel van Danny’s Donuts in Lakewood, California. 

Toen in 1956 Jezak afhaakte in het zakelijk avontuur, doopte Butler de zaak om tot een koffiehuis en opende hiermee zaak nummer 8. De naam veranderde ook iets en zo ontstond de keten Danny’s Coffee Shop met een voor die tijd vooruitstrevend echt Amerikaans tintje, deze zaken waren 24 uur per dag geopend! 

 

In 1959 veranderde de naam weer wat. Ze ontdekten dat er al een koffiehuis in Los Angeles bestond met een naam die er wel heel veel op leek: Coffee Dan’s. Weloverwogen werd de A veranderd in een E, en dat moest genoeg onderscheid maken met de concurrent. Vanaf toen was Denny’s Coffee Shops geboren. 

Het duurde tot 1961 totdat de keten werd omgedoopt tot wat we nu kennen als ”Denny’s”. En tegelijkertijd kreeg het de toevoeging ’restaurant’.

 

In de daarop volgende 20 jaar groeide de keten enorm. In 1981 opende de Denny’s haar 1000e restaurant en het was inmiddels ook al buiten de Amerikaanse landsgrenzen gegaan. 

Nadelen

Er zijn natuurlijk ook minder fijne kanten. En die wil ik zeker benoemen in dit verhaal. De keuze in desserts is niet zo heel groot. En verwacht ook geen menukaart met heel uitgebreide keuzemogelijkheden. Er is genoeg te kiezen hoor, maar wel binnen een relatief klein segment. 

Ben je dol op vis? Sla de Denny’s dan ook over. Het meerendeel op het menu bestaat uit vlees. En veel wordt gegrild of gefrituurd. Voor gezonde maaltijden adviseer ik je om naar een ander restaurant uit te kijken…

De atmosfeer bij de Denny’s is prima. Maar noem het zeker geen romantisch restaurant. Daar zijn de prijzen ook niet naar. Wil je een avondje tafelen in een prachtige omgeving met gedimde verlichting en kaarsjes op tafel? Geef dan iets meer geld uit en kies voor een lokaal gerenomeerd restaurant. 

Conclusie

Ik schaar de Denny’s net iets boven de fastfood restaurants die wij kennen. Persoonlijk vind ik het meer restaurant dan een fastfood keten. Je kunt er zeker het gevoel van ’uitgaan’ krijgen. Ik durf volmondig toe te geven: ik ben er dol op! I love it!

Inmiddels bestaan er meer dan 1700 Denny’s vestigingen wereldwijd (helaas niet in Nederland), dus grote kans dat je er één tegenkomt op je trip!

 

Enjoy your meal.Bekijk ook deze video's van Hop Hop naar Amerika op YouTube:


Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.